Σίφνος

Το νησί της Σίφνου, με τις 365 εκκλησίες (μία για κάθε μέρα του χρόνου) και τους 55 πύργους, ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Αντίπαρο. Το νησί έχει σχήμα τριγώνου και η απόστασή του από τον Πειραιά είναι 75 ναυτικά μίλια. Η έκτασή του φτάνει τα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ακτές φτάνουν περίπου τα 70 χιλιόμετρα και χαρακτηρίζονται από γραφικούς όρμους και μικρούς κολπίσκους. Οι λόφοι και οι κοιλάδες του έχουν ελαιόδεντρα και είναι κατάφυτες, γεγονός που διαφοροποιεί το τοπίο, κατά πολύ, σε σχέση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η βλάστηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Πρωτεύουσα της Σίφνου είναι η Απολλωνία, ένα γραφικότατο χωριό, στο κεντρικότερο σημείο του νησιού, που οφείλει το όνομά του στο θεό Απόλλωνα. Η Απολλωνία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε 3 λόφους.  Δίπλα στην Απολλωνία, ενωμένος πλέον μ’ αυτήν, βρίσκεται ο Αρτεμώνας, ένα χωριό γεμάτο νεοκλασικά κτίρια, παλιά αρχοντικά και ανεμόμυλους.
Το λιμάνι του νησιού, οι Καμάρες, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά, τα οποία έχουν λευκές εκκλησίες στις κορυφές τους. Στον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται μια από τις πιο ωραίες και πολυσύχναστες παραλίες του Αιγαίου, η οποία διαθέτει εξοπλισμό και για θαλάσσια σπορ, ενώ κοντά στο χωριό υπάρχει και η Ιερά Μονή των Ταξιαρχών.
Μια από τις πιο όμορφες εικόνες της Σίφνου είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Χρυσοπηγής που βρίσκεται χτισμένο σε ένα πελώριο βράχο που ουσιαστικά εισβάλλει στο απόλυτο μπλε της θάλασσας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κάστρο, ένα χωριό που κατοικείται αδιάλειπτα από τους Προϊστορικούς χρόνους και ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1836. Στο χώρο υπάρχουν μνημεία από ένα συνονθύλευμα πολιτισμών, ενώ η θέα προς το Αιγαίο είναι υπέροχη. Ο Φάρος θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σίφνου. Ήταν το επίσημο λιμάνι ως το 1883. Στη δυτική άκρη του κόλπου σώζονται υπολείμματα από τις εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος σε πλοία, για τη μεταφορά και επεξεργασία του στο Λαύριο.
Η Σίφνος φημίζεται και για τα καταγάλανα νερά των πανέμορφων ακτών της. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι ο Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ, ο Φάρος, η Χερρόνησος και οι Καμάρες. Η Σίφνος συνδέεται, ακτοπλοϊκώς, με τον Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια. Επίσης, δρομολόγια πραγματοποιούνται και προς τα γειτονικά νησιά Κύθνος, Σέριφος, Κίμωλος και Μήλος.

Margaritari Sifnos
προτάσεις διαμονής